top of page

Craniosacraal therapie is

een zachte rustgevende therapie

die werkt met lichte aanraking bovenop je kleren

terwijl je op de behandeltafel ligt

 

Hoe werkt het?

Via het warme fysieke handencontact komt je aandacht bij je lichaam en bij alles wat daar te voelen is. Door deze aandacht, zowel van de therapeut als van jezelf, zal je lichaam spontaan tonen wat er leeft en wat op dat moment aan de orde is. Je leert op een rustige manier bij je sensaties aanwezig te blijven, ze te herkennen en erkennen waardoor je lichaam spanningen kan loslaten.

 

We gaan nergens naar op zoek, we laten komen wat komt: jouw lichaam beslist welke spanningen aan bod komen en wanneer het tijd is om los te laten. Op die manier blijft het altijd veilig, vermits het lichaam een eigen systeem heeft om jouw draagkracht te meten en zich erop af te stemmen.

 

Loslaten kan op verschillende manieren gebeuren en is niet te voorspellen: een diepe zucht, trillen en schudden, tranen of emoties, woorden, langzame bewuste bewegingen, of gewoon in de diepe stilte. 

 

Wat doet het?

Craniosacraal therapie is in staat om je op een diepe laag aan te raken, daar waar je met je bewustzijn nauwelijks nog kan volgen. Ze werkt rechtstreeks met je zenuwstelsel en brengt je overactieve vecht/vlucht/bevriessysteem tot rust. 

Ze maakt contact met stress en trauma's die diep verankerd in je lichaam vastzitten en die van daaruit je leven (in de war) sturen. Ze maakt je lichaam terug vrij om natuurlijk te bewegen waardoor er meer ruimte komt in alle aspecten van je leven.

 

Craniosacraal therapie helpt je om...

 • pijnklachten en spierspanningen te verminderen

 • in contact te komen en te blijven met een diepe rust binnen in jezelf

 • rust in je hoofd te creëren: minder denken, en je gedachten minder gewicht geven

 • meer in contact te zijn met je lichaam en daardoor meer te voelen

 • een gevoel van veerkracht te ontwikkelen, zodat je de stormen van het leven flexibel(er) kan hanteren

 • alternatieve wegen te ontdekken in plaats van oude patronen automatisch volgen

 • thuis te komen bij jezelf

 

Zowel fysieke klachten, emotionele strubbelingen, mentale vicieuze cirkels, spirituele blokkades kunnen worden vrijgemaakt.

Je kan hier dus met eender welke klacht, vraag, probleem of gevoel aankomen.

 

 

Voorbeelden van klachten waarmee mensen zich aanmelden:

 • Hoofdpijn, migraine, oorpijn, oorsuizen, duizeligheid, ijl gevoel, kaak- en keelspanning

 • Gewrichtsonstekingen, spierkrampen, spiertrekkingen, rusteloze benen, tics

 • Rugpijn, nekpijn, bekkenklachten, spijsverteringsklachten

 • Chronische vermoeidheid en - pijnklachten

 • Onrust, hyperventilatie, tintelingen, stress, angst- en paniekaanvallen, ademhalingsproblemen

 • Laag zelfwaardegevoel, emotionaliteit, scheiding tussen denken en voelen, verwardheid, depressie

 • Trauma, zich herhalende patronen, dwangmatige gedachten

 • En alle andere vervelende klachten waarvoor geen oorzaak schijnt gevonden te worden…

 

Craniosacraal therapie in een anatomische notendop!

 

Meteen na je conceptie ontwikkelt zich als eerste je zenuwstelsel, samen met het bindweefsel dat uiteindelijk je hele lichaam omvat en bij elkaar zal houden. Het "hart" van je zenuwstelsel bestaat uit het craniosacraal systeem! Alle indrukken, die vanaf je conceptie binnenkomen, worden geregistreerd in dit zenuwstelsel, het craniosacrale systeem en je bindweefsel... 

 

Het craniosacrale systeem bestaat uit

 • hersenen en ruggenmerg met alle zenuwbanen die naar alle delen van je lichaam vertakken.

 • het vlies (dura mater) dat je hersenen en ruggenmerg omsluit en beschermt. Dit vlies gaat over in bindweefsel oftewel “fascia”: het is de beschermende laag rond de uitgaande zenuwen en ook rond de betreffende organen en spieren.

 • het craniosacrale vocht (CS vocht) dat zich tussen beide voorgaande systemen bevindt. Het zorgt voor voeding, beweging en bescherming.

 

Het CS vocht is eigenlijk gefilterd bloed. De productie van dit vocht gebeurt in het midden van je hersenen: de ventrikels. Wanneer de ventrikels vol zijn, wordt dit vocht door de hersenen gedrukt. Het stroomt ook helemaal langs en door je ruggenmerg, tot onderaan je bekken. Zo worden de hersenen steeds van voeding voorzien en worden afvalstoffen verwijderd. Deze vulling en lediging van de ventrikels creëert een heel subtiele beweging in de schedelbeenderen (cranium) die zich verderzet tot in het bekken en het heiligbeen (sacrum). Door deze beweging gaat ook het hersenvlies uitrekken en inkrimpen, en de daaraan verbonden fascia doen mee.

 

Het craniosacrale ritme is rechtstreeks voelbaar aan je schedel, ruggengraat en bekken, en onrechtstreeks (via de fascia) in de rest van je lichaam, tot in je kleinste teen. 

 

Spanningen, trauma’s, emoties, stress en fysieke verwondingen creëeren blokkades in het bindweefsel. De beweeglijkheid van de fascia vermindert en er ontstaan klachten, soms op een heel andere plek dan waar de blokkade zich bevindt.

 

De technieken van craniosacraal therapie zijn erop gericht om

 • de beweeglijkheid van de schedelbeenderen, wervels en het bekken te herstellen

 • de stroming van het craniosacrale vocht te herstellen om het zelfhelend vermogen van het lichaam terug in gang te zetten

 • de blokkades in het bindweefsel op te sporen en weg te nemen

 

Stress en trauma, het ritme verstoord...

 

Op plaatsen waar het craniosacrale ritme niet voelbaar is, ontmoeten we blokkades, die ontstaan zijn...

 • tijdens je geboorteproces (keizersnede, zuignap, hoofdtang, epidurale verdoving, sterrenkijker, navelstreng rond hals, vastzitten in het geboortekanaal)

 • door fysieke of emotionele trauma’s (uit je eigen leven of die van je (voor)ouders)

 • door allerlei vormen van stress (werkdruk, familiale of financiële problemen, fysieke bedreiging of geweld, niet accepteren van negatieve emoties, destructieve denkpatronen, het niet kunnen of mogen volgen van je eigen weg, ... )

 

De fysieke reactie op stress en trauma is samen te vatten als samentrekken, minder ruimte innemen, bevriezen. Deze reactie vindt doorgaans plaats in onze bindweefsels (fascia) omdat zij hier het gevoeligst aan zijn. Tevens vindt deze samentrekking vaak plaats in een bio-logisch gebied, orgaan of weefselgroep - overeenkomstig de betekenis die het voor je heeft. 

Om te voorkomen dat deze stressreactie zich verspreidt en algehele schade aanricht, wordt ze meestal stevig ingekapseld. Zulke inkapseling start op energetisch niveau onder de vorm van allerlei beschermingsstrategieën: mentale constructies, ontkenning, afsplitsen van bepaalde delen van jezelf, algemene emotionaliteit. In een later stadium kan de inkapseling ook fysiek (zichtbaar) worden. Deze inkapseling is een onbewuste en automatische overlevingsstrategie en blijft goed verborgen tot het moment dat je thalamus (deel in de hersenen) besluit dat deze informatie naar je bewustzijn mag komen.

 

In feite bevatten deze ingekapselde plaatsen een bom aan emoties, gedachten, ervaringen en beelden: een hoop energie die je niet meer ter beschikking hebt. Bovendien moet je ook nog energie steken in het onderhouden van de inkapseling. Jouw levensenergie neemt af, je hebt minder ruimte om je in te bewegen, je kan minder spontaan jezelf zijn. Je voelt je afgesloten, sommige emoties overvallen je op de onmogelijkste momenten, bepaalde reactiepatronen dringen zich op terwijl je eigenlijk anders zou willen reageren.

IMG_3595.jpg

Boek een sessie

Welkom voor een individuele sessie. Tot rust komen, in jezelf zakken, helen.

P8186225_edited.png

Introductie

Af en toe is er een introductiemoment gepland om meer te weten over cranio en kort te ervaren. Zie kalender.

Image by I.am_nah

Zelf leren

Meerdaagse cursussen om je helemaal onder te dompelen in heling - puur voor jezelf of om het te leren doorgeven.

bottom of page
433cacbeb53a7d763a82555dcb6fccde04fb43ad