Van jongs af aan ben ik geboeid door de innerlijke belevingswereld van mensen. Als tiener ging ik in eindeloze gesprekken met vriendinnen op zoek naar het waarom van emoties, gedragspatronen en terugkerende gedachten waar we last van hadden. Ik leerde verband leggen tussen ervaringen vanuit mijn kindertijd en wie ik als tiener was en hoe ik het leven en de wereld beleefde. Toch had ik ook al een fascinatie voor het menselijk lichaam. Masseren was als een tweede natuur voor me, ik voelde als het ware waar mijn handen wezen moesten.

 

 

Mijn opleiding kinesitherapie leerde me hoe het lichaam technisch in elkaar zit, maar ik bleef met een honger zitten: het lichaam is niet enkel een mechanisch wezen, er werkt zoveel meer op in maar hoe werkt dat dan en hoe leer je mensen daarmee omgaan? In die tijd startte ik met emotioneel lichaamswerk waar ik aan den lijve ondervond dat alle emoties, gedragspatronen en gedachten een fysieke basis hebben waarmee je aan de slag kan. Verder verdiepte ik me in familieopstellingen, yoga, energetisch werk, drukpunten, focussen, mindfullness, de Hendrickxmethode, Ron Davis counseling voor dyslectici, Brain Gym, ...

 

 

Tijdens mijn maanden in India volgde ik Vipassana meditatiecursussen. Deze cursussen gaven me een diepe ervaring van de wisselwerking tussen gedachten, lichaamswaarnemingen en de kracht van aandacht en gedachtenloosheid. Het stelde mijn neiging tot analyseren, praten en denken als oplossing voor problemen stevig in vraag. De inzichten die ik hier opdeed blijven van onschatbare waarde. Het leren observeren van lichaamswaarnemingen zonder oordelen is een sleutel tot verhoogd lichaamsbewustzijn.

 

 

Met de intrede van Craniosacraal therapie in mijn leven had ik een krachtig oergevoel: "JA, DIT IS HET"! Ik voelde hoe deze therapie zich richt op het wezenlijke probleem van zowel emotionele als fysieke klachten: het lichaam dat ervaringen heeft opgeslagen en niet heeft kunnen verwerken of loslaten. Het lichaam dat constant reageert op het heden alsof het het verleden is, met alle emoties, gedachten en stress vandien. Craniosacraal therapie verdiept elke dag mijn respect voor de celintelligentie van ons lichaam en ik zie dagelijks hoe mensen oude stress kunnen loslaten zonder er zelfs een woord over te moeten praten. Het lichaam wijst de weg en weet wat te doen. De inzichten van Peter Levine (auteur van "de tijger ontwaakt") over de relatie tussen trauma en het lichaam, sterkt me in mijn aanvoelen en steekt me aan met nieuw enthousiasme en nieuwe ideeën.

 

 

Tijdens de zwangerschap van mijn prachtige zoon bracht Aletha Solter met haar boeken over "Aware Parenting" de tweede "JA, DIT IS HET" in mijn leven. Eindelijk vond ik een verklaring waarom kleine en grote gebeurtenissen in het leven van kinderen zo'n verregaande en soms desastreuse uitwerking kunnen hebben op het latere leven. Eindelijk vond ik ook hoe je kinderen - en bij uitbreiding volwassenen - kan ondersteunen om de natuurlijke en lichaamseigen genezingsprocessen te laten werken. Een opvoedingsfilosofie die zo allesomvattend en respectvol is, het blijft me elke keer raken.

 

 

Craniosacraal therapie en Aware Parenting, twee handen op één buik! Dit is waar ik in geloof, mijn passie, waar ik iedereen mee wil aansteken. Ik geloof in de mens als een zelfhelend wezen. Ik ben blij dat ik mensen hierin kan ondersteunen en wegwijs maken, zodat ze hun eigen leven weer in handen kunnen nemen en hun ware aard kunnen herontdekken.