Craniosacraal therapie in een anatomische notendop!

 

Meteen na je conceptie ontwikkelt zich als eerste je zenuwstelsel, samen met het bindweefsel dat uiteindelijk je hele lichaam omvat en bij elkaar zal houden. Het "hart" van je zenuwstelsel bestaat uit het craniosacraal systeem! Alle indrukken, die vanaf je conceptie binnenkomen, worden geregistreerd in dit zenuwstelsel, het craniosacrale systeem en je bindweefsel... 

 

Het craniosacrale systeem bestaat uit

  • hersenen en ruggenmerg met alle zenuwbanen die naar alle delen van je lichaam vertakken.

  • het vlies (dura mater) dat je hersenen en ruggenmerg omsluit en beschermt. Dit vlies gaat over in bindweefsel oftewel “fascia”: het is de beschermende laag rond de uitgaande zenuwen en ook rond de betreffende organen en spieren.

  • het craniosacrale vocht (CS vocht) dat zich tussen beide voorgaande systemen bevindt. Het zorgt voor voeding, beweging en bescherming.

 

Het CS vocht is eigenlijk gefilterd bloed. De productie van dit vocht gebeurt in het midden van je hersenen: de ventrikels. Wanneer de ventrikels vol zijn, wordt dit vocht door de hersenen gedrukt. Het stroomt ook helemaal langs en door je ruggenmerg, tot onderaan je bekken. Zo worden de hersenen steeds van voeding voorzien en worden afvalstoffen verwijderd. Deze vulling en lediging van de ventrikels creëert een heel subtiele beweging in de schedelbeenderen (cranium) die zich verderzet tot in het bekken en het heiligbeen (sacrum). Door deze beweging gaat ook het hersenvlies uitrekken en inkrimpen, en de daaraan verbonden fascia doen mee.

 

Het craniosacrale ritme is rechtstreeks voelbaar aan je schedel, ruggengraat en bekken, en onrechtstreeks (via de fascia) in de rest van je lichaam, tot in je kleinste teen. 

 

Spanningen, trauma’s, emoties, stress en fysieke verwondingen creëeren blokkades in het bindweefsel. De beweeglijkheid van de fascia vermindert en er ontstaan klachten, soms op een heel andere plek dan waar de blokkade zich bevindt.

 

De technieken van craniosacraal therapie zijn erop gericht om

  • de beweeglijkheid van de schedelbeenderen, wervels en het bekken te herstellen

  • de stroming van het craniosacrale vocht te herstellen om het zelfhelend vermogen van het lichaam terug in gang te zetten

  • de blokkades in het bindweefsel op te sporen en weg te nemen